Instantor

Instantor on palvelu, joka auttaa niin lainanhakijaa kuin luotonantajiakin. Se nimittäin tekee automaattisen lainapäätöksen perustuen lainanhakijan tilitapahtumiin. Yhä suurempi määrä netin rahoituslaitoksista hyödyntää Instantorin palveluja, sillä on huomattu, että sen avulla voidaan selvittää aukottomasti ja nopeasti se, onko lainanhakija soveltuva luoton hakemiseen.

Instantor – varmistaa luotonhakijan maksukyvyn

Instantor
Instantor on alkuperältään ruotsalainen yritys, joka toimii laajalti kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla luotonantajien apuna. Kuten moni tietää, Suomessa ei ole käytössä lainkaan positiivista luottorekisteriä. Tätä asiaa on kritisoitu, sillä myös myönteistä maksuhistoriaa olisi hyvä rekisteröidä. Instantor auttaa juuri tässä asiassa, sillä sen avulla luotonantajat pystyvät selvittämään myönteisiä asioita lainanhakijan maksuhistoriasta ja taloudellisesta tilanteesta.

Monet netin rahoituslaitoksista antavat lainanhakijalle henkilökohtaisen lainatarjouksen. Jos rahoituslaitos käyttää Instantorin palvelua ja lainanhakijan taloudellinen tilanne ja maksuhistoria on hyvällä tolalla, se tarkoittaa edullisempaa korkotasoa lainanhakijalle.

Tämä ruotsalaisen Fintech-yrityksen palvelu on ollut käytössä jo muutaman vuoden ajan. Se toimii kätevästi netissä, minkä ansiosta palvelu on monien yritysten käytettävissä. Instantor auttaa luotonantajaa riskikartoituksen tekemisessä, mutta sen lisäksi sinne tallennetut tiedot voivat tuoda lainanhakijalle edullisen lainatarjouksen tullessaan.

Mitä tietoja Instantor rekisteröi?

Instantor rekisteröi ja tarkastelee pankkitilin tapahtumia viimeisen vuoden (12 kk) ajalta. Tämä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että se pystyy tarkastamaan helposti ja aukottomasti palkan, lainanhakijan kulutustottumukset sekä mahdolliset lainanlyhennykset. Kannattaa huomioida, että myös negatiiviset seikat näkyvät tilillä. Tällä tarkoitamme esimerkiksi useita maksuja perintäyhtiöille, ulosottoon tai vaikkapa uhkapeliyrityksille. Instantor skannaa vuoden tilitapahtumat läpi ja tekee niiden perusteella riskikartoituksen lainanhakijasta. Jos asiat on hoidettu moitteettomasti, asiakas arvioidaan pienen riskin asiakkaaksi, jolle voi turvallisesti tarjota edullista lainaa.

Miten kauan merkinnät säilyvät rekisterissä?

Instantor tarkastelee tilitapahtumia yhden vuoden ajalta. Maksuhäiriömerkinnät säilyvät maksurekisterissä 2-5 vuotta riippuen maksuhäiriömerkinnän laadusta ja siitä, miten sitä ollaan hoidettu. Kun olet hakemassa itsellesi lainaa ja täytät lainahakemuksen luotonantajan sivulla, annat rahoituslaitokselle luvan tarkistaa luottokelpoisuutesi esimerkiksi Instantorin avulla. Kun kirjaudut luotonantajan palveluun omilla verkkopankkitunnuksillasi, kirjautuminen aktivoi Instantorin skannaamaan läpi pankkitilisi toiminnan viimeiseltä 12 kuukaudelta. Jos sinulla ei ole minkäänlaisia maksuhäiriömerkintöjä ja olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti, luonnollisesti silloin myös Instantorin antama luottoraportti sinusta tulee olemaan myönteinen.

Miten voin tarkistaa omat tietoni?

Omat luottotietosi ja maksuhistoriasi voit tarkistaa kätevästi joko Suomen Asiakastieto Oy:sta tai Bisnode-palvelusta. Kummatkin edellä mainituista toimijoista mahdollistavat maksuhistorian tarkistamisen ilmaiseksi kerran vuodessa. Instantor taas on ensisijaisesti yrityksille toimintansa suunnannut palvelu, joka pyrkii varmistamaan lainanhakijan maksukyvyn nopeasti, helposti ja aukottomasti ilman, että lainanhakijan täytyy lähettää palkka- tai eläketodistuksia. Koska tietojen tarkistaminen tapahtuu sähköisesti lainanhakijan pankkitiliä tarkastelemalla, on lainahakemuksen käsittely nopeampaa.

Miten Instantor toimii?

Kun haet itsellesi lainarahoitusta, hakee Instantor hakemuslomakkeelle täytettyjen tietojen ja verkkopankkitunnistautumisen perusteella sinusta maksu- ja tilitietoja. Instantorin raportissa on nähtävillä sekä mahdolliset velat, kuukausittainen palkka että muut tilitapahtumat. Tulos voi olla joko positiivinen tai negatiivinen perustuen lainanhakijan tilitapahtumiin 12 kuukauden ajalta. Instantorin lisäksi rahoituslaitos tarkistaa lainanhakijan luottotiedot vielä erikseen Bisnodelta tai Suomen Asiakastieto Oy:sta. Näiden tietojen perusteella lainapaikka pystyy nopeasti muodostamaan tarkan kokonaiskuvan luotonhakijan taloudellisesta tilanteesta.

Usein kysyttyä

✅ Mikä Instantor on?

Instantor on palvelu, joka mittaa luotonhakijan maksukykyä. Instantor tarkastaa luotonhakijan tilitiedot suoraan pankkitililtä.

✅ Käytetäänkö Instantorin lisäksi muita palveluita hakijan maksukyvyn todentamiseksi?

Kyllä. Luotonantajat tarkastavat lisäksi hakijan luottotiedot joko Suomen Asiakastieto Oy:n tai Bisnoden kautta.