Lainahakemus

Nyt käsittelemme hieman sitä, miten lainahakemus tehdään ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon sitä täytettäessä. Lainahakemuksen täyttämiseen kannattaa käyttää aikaa.

Lainasumma

Kun haetaan lainaa netistä, täytyy miettiä lainarahan todellista tarvetta. Lainasumman tulisi siis olla selkeänä mielessä jo silloin, kun lainahakemus tehdään.

Oman taloudellisen tilanteen tulisi olla sopiva halutun lainasumman hakemiseen. Jos olet työtön tai opiskelija ja tulosi ovat matalat ja epäsäännölliset, ei hakija saa välttämättä maksimilainamäärää.

Toki työttömät henkilöt ja opiskelijat voivat hakea lainaa myös. Tällöin lainatuotteiksi valikoituvat usein pikalainat.

Laina-aika

Laina-aika on tärkeä seikka, sillä kukaan tuskin haluaa laittaa talouttaan liian tiukalle. Ole realistinen ja hae itsellesi sopivaa laina-aikaa, joka jättää joustovaraa.

Lainanantaja

Netistä löytyy nykyisin paljon eri lainanantajia jopa siinä määrin, että hakijan voi olla vaikea valita. Paras tapa löytää itselle paras lainanantaja on tutustua mahdollisimman moniin eri lainapaikka-arvosteluihin. Meidän sivuiltamme löydät laajan lainavertailu-sivun, josta löydät yhteistyössä kanssamme toimivat lainanantajat.

Lainanottaja

Lainanottajana sinun täytyy ottaa huomioon tiettyjä asioita lainaa hakiessasi. Varmista, että täytät rahoituslaitoksen kriteerit. Toisin sanoen siis tarkista se, onko ikäsi sekä taloudellinen tilanteesi soveltuva lainan hakemiseen kyseiseltä luotonantajalta. Tämän lisäksi sinun tulee myös miettiä, mikä tarjolla olevista lainatuotteista olisi sinulle parhaiten soveltuva.

Muista myös pohtia rauhassa sinulle sopivaa lainasummaa sekä laina-aikaa. Lainanottaja voi hakea lainaa joko yksin tai vaihtoehtoisesti yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Rinnakkaishakijana voi toimia esimerkiksi oma puoliso, vanhempi, sisarus tai hyvä ystävä.

Korko

Lainatarjouksen ehkä jopa tärkein seikka on korko. Korko koostuu lainan todellisesta vuosikorosta sekä nimelliskorosta.

Todellinen vuosikorko on näistä kahdesta se, joka mahdollistaa paremman vertailun lainan todellisen kulurakenteen osalta. Todellinen vuosikorko nimittäin käsittää sekä nimelliskoron että kaikki muut lainaan liittyvät kulut. Tästä syystä korkoa tarkasteltaessa todellinen vuosikorko on yksi niistä seikoista, joihin kannattaa muistaa tutustua huolella.

Avausmaksu

Lainan avausmaksu vaihtelee suuresti eri rahoituslaitosten välillä.

Karkeasti yleistettynä voisikin sanoa, että lainojen avausmaksut vaihtelevat 0 eurosta aina jopa reiluun 300 euroon saakka. Niissä saattaa siis olla todella suuria eroja lainapaikkakohtaisesti. Jotkut luotonantajat määrittelevät lainan avausmaksun asiakkaan riskiluokituksen mukaan, eli toisin sanoen korkeamman riskin asiakkaat maksavat suurempaa korkoa ja kuluja. Tilanne, jossa lainanhakija koetaan lainapaikan puolesta suureksi riskiksi, aiheuttaa yleensä kielteisen lainapäätöksen.

Lainoihin liittyy myös muita kuluja, jotka tulee tarkistaa ennen kuin lainahakemus allekirjoitetaan. Sellaisia ovat esimerkiksi avausmaksujen lisäksi nostopalkkio, lainan perustamismaksu, välityspalkkio sekä järjestelypalkkio.

Joskus voit saada itsellesi lainatarjouksen, jossa korkotaso on suorastaan uskomattoman matala. Tällöin rahoituslaitos ottaa oman palkkionsa muiden kulujen, eli juuri edellä mainittujen avaus-, nosto-, perustamis- tai järjestelypalkkioiden, muodossa.

Kokonaiskustannukset

Kiinnitä huomiota lainan kokonaiskustannuksiin. Kokonaiskustannukset kertovat sinulle jopa todellista vuosikorkoa paremmin sen, mitä laina tulee sinulle laina-aikana maksamaan. Helppo tapa laskea lainan kokonaiskustannukset itse on kertoa kuukausierä lainakuukausien määrällä.

Luottotiedot

Luottotietojen tulee olla kunnossa lainaa hakiessa. Valtaosa luotonantajista edellyttää moitteettomia luottotietoja. Markkinoilla on ollut toiminnassa sellaisiakin luotonantajia, jotka ovat lainanneet rahaa myös maksuhäiriömerkinnän omaaville lainanhakijoille. Luonnollisestikin nämä lainat ovat olleet niin kuluiltaan kuin koroiltaan suhteellisen kalliita. Onhan rahan lainaaminen maksuhäiriömerkinnän omaavalle riski.

Lainahakemuksen liitteet

Jotkut luotonantajat saattavat myös edellyttää lainahakemuksen tueksi tiettyjä lisädokumentteja. Sellaisia voivat olla esimerkiksi todistus palkka- tai eläketuloista, verotuspäätös tai yrittäjän kohdalla viimeisin vahvistettu tilinpäätös, tuloslaskelma ja tase. Yleensä lainahakemuksen liitteet nousevat esille vain sellaisissa tapauksissa, joissa lainasumma nousee korkeaksi tai kyseessä on yrityslaina. Toki myös jotkut yksityishenkilöille lainoja tarjoavista lainapaikoista saattavat pyytää lisädokumentteja lainahakemuksen tueksi. Lainahakemuksen liitteet ovat kuitenkin vain tapa varmistaa, että lainanhakijan takaisinmaksukyky on asianmukaisella tasolla.

Usein kysyttyä

✅ Mitä tietoja lainahakemukseen täytetään?

Lainahakemukseen täytetään omat henkilö -ja yhteystiedot, haettava lainasumma, tulot ja menot, elämäntilanne, asumismuoto, olemassa olevat lainat sekä pankkitiedot.

✅ Onko lainahakemuksen täyttäminen turvallista?

Kyllä. Jos asioit jonkun tunnetun pankin tai rahoituslaitoksen sivulla, voit huoletta täyttää lainahakemukseen sen pyytämät tiedot.

✅ Mitä minun tulee ottaa huomioon lainahakemusta täyttäessä?

Lainahakemusta täyttäessä tulee olla huolellinen, eli varmistaa se, että annetut tiedot ovat oikeellisia.

✅ Miten nopeasti lainahakemukset käsitellään?

Moni lainapaikka käsittelee lainahakemukset välittömästi, jonka takia myös lainapäätös on saatavilla todella nopeasti.

✅ Missä lainahakemus täytetään?

Voit täyttää lainahakemuksen netissä pankin tai lainapaikan verkkosivuilla. Kivijalkapankeissa lainahakemuksen voi täyttää myös konttorissa.

✅ Miten voin allekirjoittaa lainahakemuksen kun täytän sen netissä?

Kun lainaa haetaan netissä, allekirjoitetaan kaikki tarvittavat asiakirjat sähköisesti, omien verkkopankkitunnusten avulla.