Lainan nostokulut

Lainan nostokulujen välillä on suurta vaihtelua luotonantajasta riippuen. Lainanottajan kannattaa siis olla tarkkana myös lainan nostokulujen suhteen, sillä ne muodostuvat usein monista eri maksuista. Nimensä mukaisesti lainan nostokulut veloitetaan siinä vaiheessa kun lainaa, eli yleensä joustoluottoa, nostetaan.

Mistä lainan nostokulut muodostuvat?

Nostokulut muodostuvat monesta eri maksusta. Sellaisia ovat esimerkiksi lainan avausmaksu, toimitusmaksu, järjestelypalkkio ja luotonvarausprovisio. Kyseiset maksut ja niiden summat vaihtelevat tapauskohtaisesti, minkä takia niihin kannattaa tutustua huolella jo ennen lainan hakemista.

On hyvä olla selvillä siitä, minkälaisia kuluja lainan nostamisesta aiheutuu. Kannattaa myös huomioida, että lainan suuret nostokulut voivat nostaa lainan todellista vuosikorkoa. Tämä johtuu siitä syystä, että todellinen vuosikorko sisältää niin nimelliskoron kuin myös kaikki lainasta perittävät muut kulut ja jos jokin kulu on korkea, nostaa se luonnollisesti lainan todellista vuosikorkoa.

Lainaa ilman nostokuluja?

Kaikkiin lainoihin ja luottoihin on yleensä liitettynä jonkinlainen nostokulu. Nykyisiltä monipuolisilta lainamarkkinoilta löytyy kuitenkin myös toimijoita, jotka mahdollistavat lainan noston ilman nostokuluja.

Jotkut netin lainapaikoista voivat myös hemmotella omia uusia asiakkaitaan erilaisilla eduilla, joista yksi yleisimmistä on nostokuluton ensilaina.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että tämä etu on yleensä voimassa vain ensimmäiselle nostolle. Lainan nosto ilman nostokuluja on mahdollista saada vain joustoluotoissa, sillä niitä nostetaan omalle tilille aina tarpeen vaatiessa.

Yleensä ilman nostokuluja saatavilla oleva nosto on myös määritelty johonkin tiettyyn euromäärään saakka. Hyödyntääkseen parhaalla mahdollisella tavalla tuon tarjolla olevan edun, lainanottajan kannattaa nostaa niin paljon kuin etu sallii.

Eri lainasivustoilla on myös erilaisia tapoja ilmoittaa lainan nostokulut. Jotkut luotonantajista ilmoittavat sen prosenttimääräisenä, kun taas toisilla se on ilmoitettu euromääräisenä. Lainan nostokulut vaihtelevat luotonantajakohtaisesti 0 eurosta aina pariin sataan euroon saakka. Luonnollisesti siihen vaikuttaa myös nostetun luoton määrä. Yleensä lainojen ja luottojen nostokulut ovat kuitenkin varsin kohtuullisia, mutta tästäkin huolimatta niihin kannattaa aina kiinnittää huomiota.

Uusi nosto – vain yhdet nostokulut

Jotkut netin lainapaikoista veloittavat nostokulut vain yhden kerran. Tämä on kuitenkin harvinaista. Kun siis nostat joustoluottoa itsellesi, maksat vain yhden ainoan kerran luoton nostosta. Seuraavilla nostokerroilla sinulta ei peritä enää kyseistä kulua. Tämä on lainanottajan kannalta upea ominaisuus, jonka avulla voi säästää rahaa.

Usein kysyttyä

✅ Mistä lainan nostokulut koostuvat?

Ne koostuvat yleensä erilaisista kiinteistä tai lainasummaan sidotuista maksuista. Lainan nostokulut kuitenkin vaihtelevat luotonantajakohtaisesti, eli niissä saattaa olla suuriakin eroja.

✅ Voiko lainaa saada ilman nostokuluja?

Kyllä. Markkinoilta löytyy runsain määrin myös sellaisia lainapaikkoja, jotka eivät veloita lainoista nostokuluja.

✅ Sisältyykö kaikkiin lainamuotoihin nostokuluja?

Ei. Yleistä on että netistä haettavissa lainoissa nostokuluja peritään joustoluotoista. Toki myös muut lainat saattavat sisältää nostokuluja. Esimerkiksi asuntolainoista veloitetaan aina nostokulu.

✅ Ovatko lainan nostokulut kaikilla luotonantajilla samat?

Eivät ja tästä syystä lainoja kannattaakin muistaa aina vertailla.