Maksuhäiriömerkintä ei kestä ikuisesti

Monet jo maksuhäiriömerkinnän saaneet pelkäävät, että merkintä säilyy omissa tiedoissa ikuisesti. Näin ei kuitenkaan ole, sillä kaikille maksuhäiriömerkinnöille on asetettu kesto. Jos maksuhäiriömerkintä on jo ilmoitettu rekisteriin, kannattaa toimia. Oman taloutensa voi nimittäin pelastaa vielä siinäkin vaiheessa, kun luottotiedot on jo menetetty.

Luottotietojen menettämisen jälkeen on hyvä hakea apua talouteen. On tärkeää, että merkintöjä tulee lisää. Uudet merkinnät nimittäin lisäävät edellisen kestoa, jos ne ovat tulleet käräjäoikeuden tai ulosoton kautta. Velallinen voi laittaa laskut ajan tasalle joko itsenäisesti tai hakeutua velkajärjestelyyn. Velkajärjestely on viimesijainen keino laittaa talous kuntoon. Velkajärjestelyyn pääsee tuomioistuimen kautta.
Maksuhäiriömerkintä
Velkajärjestelyyn hakeutuminen on helppoa. Velkajärjestelyä haetaan oman paikkakunnan käräjäoikeudelta. Liitteeksi hakemukseen tarvitaan tietoa omista tuloista, menoista, veloista ja muista tilanteeseen olennaisesti liittyvistä asioista. Hakemukseen täytyy liittää aina myös itse kirjoitettu selvitys siitä, kuinka tilanteeseen on päädytty. Yleensä käräjäoikeus käsittelee hakemuksen kirjallisesti, mutta joskus asianosaiset saatetaan myös kutsua paikan päälle. Jos käräjäoikeus hyväksyy velkajärjestelyyn hakeutumisen, alkaa maksusuunnitelman teko. Maksusuunnitelmassa on pysyttävä ja velkojen maksuun on sitouduttava.

Vaikka talous olisikin hetkellisesti huonossa tilassa, kannattaa aina muistaa, että huono tilanne ei kestä ikuisesti. Kun maksuhäiriömerkintä on poistunut omista tiedoista, henkilön on jälleen mahdollista hakea esimerkiksi lainaa tai luottokorttia.

Julkaistu: 22 joulukuun, 2019

Viimeisimmät kirjoitukset