Positiivinen luottorekisteri

Luottojen myöntäminen on digitalisoitunut ja samalla luotonantajien määrä kasvanut. Tämä on nostanut esille sen seikan, että Suomeen kaivataan positiivista luottorekisteriä. Se voisi olla jopa keino estää kuluttajien ylivelkaantumista. Positiivinen luottorekisteri tarkoittaa siis käytännössä sellaista rekisteriä, josta pystyisi näkemään reaaliajassa lainanhakijan olemassa olevat lainat ja tulotiedot. Näillä tiedoilla luotonantajat pystyisivät siis muodostamaan paremman kuvan lainanhakijasta. Nykyään tilanne on se, että luotonantajat pystyvät tarkastamaan ainoastaan hakijan luottotiedot. Ne ovat joko puhtaat tai sitten hakijalla on maksuhäiriömerkintä.
Luottorekisteri
Positiivisen luottorekisterin avulla luotonantajat voivat suhtautua lainanhakijaan positiivisesti myös silloin, vaikka taustalla olisi maksuhäiriömerkintä. Jos merkintä on vanha ja kuluttaja on maksanut sen jälkeen laskunsa huolellisesti, ei maksuhäiriömerkintä välttämättä estä lainan myöntämistä. Kuluttajan kannalta kaikki tämä on selvästi oikeudenmukaisempaa. On myös hyvä muistaa, että luottorekisterin tietoja ei saa tarkastella ilman kuluttajan lupaa. Positiivinen luottorekisteri on siis siinä mielessä turvallinen, että tavalliset kansalaiset eivät pääse tutkimaan toistensa tietoja.

Koska positiivista luottorekisteriä kannattavat monet kansanedustajat eri puolueista, on selvää, että sellainen tulee Suomeen jossakin vaiheessa. Parhaimmillaan sen avulla luotonantajat pystyvät tunnistamaan ylivelkaantumisen riskit jo ennen kuin velkaantumista pääsee tapahtumaan.

Kulutusluotot ja positiivinen luottorekisteri

Suomeen kaavaillaan positiivista luottorekisteriä vuodelle 2023. Tavoitteena on, että jokainen Suomessa toimivista pikavippifirmoista ja kulutusluottoja myöntävistä rahoituslaitoksista olisi mukana järjestelmässä. Jos järjestelmästä saadaan tarpeeksi kattava, olisi siitä hyötyä kaikille. Luotonantajat pystyisivät tarkastamaan hakijan tiedot tarkemmin. Samalla positiivisesta luottorekisteristä on hyötyä myös kuluttajalle. Jos luottotiedot eivät ole puhtaat, on kuluttajan silti mahdollista saada lainaa.

Tällä hetkellä Suomen Asiakastieto Oy rekisteröi kuluttajien ottamia luottoja, mutta se ei silti ole täysin ajan tasalla, eikä välttämättä kata kaikkia lainoja. Se, etteivät luotonantajat tiedä luotonhakijan koko tilannetta, aiheuttaa pahimmillaan ylivelkaantumista. Positiivinen luottorekisteri on hyvä keino parantaa kansalaisten taloudellista tilannetta ja saada liian suuren velkataakan ottaminen loppumaan. On kuitenkin selvää, että kaikkien luotonantajien on lähdettävä mukaan järjestelmään. Muuten se ei kata luottotilannetta kokonaisuudessaan.

Julkaistu: 3 helmikuun, 2020

Viimeisimmät kirjoitukset