Tuhansien eurojen säästöt pankkia vaihtamalla

Useimmat kuluttajat pysyvät uskollisina omalle pankilleen. Harvoin ajatellaan sitä, kuinka suuria säästöjä pankit kilpailuttamalla voisi saada. Kun palkka on saapunut yhteen ja samaan pankkiin jopa kymmeniä vuosia, voi kynnys pankin vaihtamiseen olla korkea. Pankkien vertaileminen kannattaa silti, sillä erityisesti lainojen korkomarginaaleissa voi olla eroa. Eroa on myös tilinhoitomenoissa ja mahdollisen luottokortin kustannuksissa.
Pankki
Pankkeja kilpailutetaan yleensä ainoastaan silloin, kun ollaan ottamassa asuntolainaa. Asuntolaina määrittää pankin. Kun siis laina otetaan jostakin tietystä pankista, siitä tulee samalla kuluttajan pääasiallinen pankki. Asuntolaina otetaan yleensä edullisimmasta pankista, mutta kriteereitä voi olla muitakin. On siis syytä pohtia pankkia kokonaisuutena.

Jokaisella pankilla on nykyisin verkkopankki. Verkkopankeissa on kuitenkin paljon eroja niin toimivuuden kuin palveluiden suhteen. Koska pankkia käytetään tänä päivänä usein myös puhelimella, on mobiilipankin oltava toimiva ja selkeä. Myös henkilökohtaiseen asiakaspalveluun kannattaa kiinnittää huomiota. Jos pankki tarjoaa oman palveluneuvojan, on asioiminen helpompaa. Paljon vaativat kuluttajat arvostavat sitä, että asioiminen sujuu nopeasti ja palveluneuvoja tietää kuluttajan tilanteen.

Pankkeja kannattaa siis kilpailuttaa, vaikka ei olisi ottamassa uutta lainaa. Toki asuntolainan kohdalla edullisimman ja kalleimman pankin ero voi olla huomattavan suuri, mutta muutenkin pankkien kulut vaihtelevat. Pankin vaihtaminen voi tuntua hankalalta uusine tilinumeroineen, mutta joskus se kannattaa.

Julkaistu: 4 tammikuun, 2020

Viimeisimmät kirjoitukset